Hver dag er der børn, der kommer til skade. De kan f.eks. falde ned fra et legetårn og slå hovedet, de kan putte ting i munden og få det galt i halsen, de kan få høj feber og gå i krampe og de kan komme til skade i trafikken. Ja, det er næsten ikke til at holde ud at tænke på som forældre. Men gør dig selv og dine børn den tjeneste at få et førstehjælpskursus, så du ved hvordan du skal handle, hvis uheldet er ude.
Førstehjælpskursus giver dig et mentalt overblik
Hvis du en dag står med et tilskadekommet barn, så er det vigtigt at bevare roen. Roen er nemmere at finde, hvis man føler man har et overblik og mentalt overskud til at gå i gang førstehjælp. Et førstehjælpskursus vil hjælpe dig med at have en mental tjekliste for, hvilken rækkefølge du skal gøre tingene i. Og ultimativt ved behov for livreddende førstehjælp i form af hjertemassage, brug af hjertestarter, standsning af blødninger m.m. vil du også være klædt på til at kunne dette.
Hvis uheldet er ude
Er der tale om små skader, er der meget, du selv kan gøre for at hjælpe. Ved større og mere alvorlige skader, skal du straks tilkalde hjælp og danne dig et overblik over situationen. Tilkald altid en ambulance eller ring til Akuttelefonen, læge eller skadestue, hvis du er i tvivl, om barnets skader. Forsøg at være så rolig som muligt samtidig med, at du giver barnet den nødvendige førstehjælp. Førstehjælpen afhænger af skaden, og du vil på et førstehjælpskursus blive undervist i de forskellige situationer og ulykkestyper, du kan komme ud for. Herunder gennemgås førstehjælp til børn, der har mistet bevidstheden.
Førstehjælp til bevidstløst barn, der ikke trækker vejret
Symptomer på, at barnet er bevidstløst: barnet kan ikke vækkes med tiltale, reagerer ikke på smertepåvirkning (f.eks. hvis du niver barnet i kinden) og har unormal vejrtrækning.
Sådan gør du:
- Undersøg vejrtrækningen – se, lyt og føl på barnet
- Skab frie luftveje
Hvis barnet trækker vejret:
- Læg barnet i stabilt sideleje, så der er frie luftveje
- Ring 1-1-2
- Kontroller jævnligt barnets vejrtrækning
Hvis barnet IKKE trækker vejret/har unormal vejrtrækning:
- Råb evt. på hjælp. Ring 1-1-2 eller få andre til det
- Placer barnet på et hårdt underlag og start med 5 indblæsninger á ca. 1 sekund hver – til barnets brystkasse begynder at hæve sig.
- Mindre børn – Blæs gennem barnets næse og mund på én gang
- Større børn – Læg din mund over barnets mund og klem barnets næse sammen
- Undersøg vejrtrækningen igen. Hvis barnet trækker vejret, læg det da i stabilt sideleje
- Hvis barnet ikke trækker vejret/har unormal vejrtrækning: Giv hjertemassage i 1 minut.
- Tilkald hjælp 112, hvis det ikke allerede er gjort
- Genoptag Hjerte-Lunge-Redning
- Tryk hurtigt og hårdt midt på brystkassen – max 120 tryk pr. minut. Tilpas trykdybden efter barnets brystkasse og tryk mindst 1/3 ned.
- Mindre børn – Brug to fingre, når du trykker på brystkassen.
- Større børn – Brug én hånd og tryk på brystkassen med håndroden.
- Giv skiftevis 30 tryk og 2 indblæsninger. Husk at løfte hænderne efter hvert tryk, så du næsten ikke rører ved brystkassen.
- Fortsæt indtil professionel hjælp kan tage over eller barnet vågner